Followers

Tuesday, June 21, 2011

Hari ini aku nk cerita pasal hari2 kepulangan mama and ayah dr mekah...haha....:p
sgt kelam kabut okey....Bgun2 pagi rumah dah kosong....akak dan abg keluar ke klia tanpa mengejutkan ku....haha...kemudian...diberi tugas untuk memasak...amboi...dera ak seyh...haha...terus aku capai lappy ku...mencari resipi..haha...akhirnya...jumpa pn...ayam cili padi...yeah...

ini la resipinya....


Bahan-bahan ( 1 ekor ayam )

  • 1 ekor ayam - potong 12
  • 2 genggam cili padi
  • 2 biji bawang besar
  • 3 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 1 batang serai - diketuk
  • 1/2 cawan air asam jawa pekat
  • 1 senduk minyak masak
  • garam & ajinomoto

Cara-cara

  1. Kisar bawang merah,halia,kunyit hidup dan cili padi sampai halus. Panaskan minyak dan tumis lebih kurang 15minit.
  2. Masukkan ayam dan gaul rata. Slow kan api dan tunggu hingga ayam separuh masak. Masukkan pula serai.
  3. Masuk air asam jawa, garam & ajinomoto dan gaul biar sekata. Rasalah masam & masin,bila ayam dah betul2 masak, tutup api. Siap utk dihidang.



haha...sedap..k.....hasilnya...


No comments: